Slepičí polévka se strouháním

Suroviny:

  • 1 slepice, nejlépe chlazená
  • 4 lžičky soli
  • 5 kuliček pepře
  • 1 bobkový list
  • špetka mletého zázvoru
  • 1 pěkná cibule
  • 2 větší mrkve
  • cca ½ celeru (mělo by ho být o něco více než mrkve)
  • 2 petržele
  • ½ pórku
  • 1 lžíce másla
  • 100 g hrášku, mraženého
  •  nasekané zelené natě – pažitka, petrželka a celer dle chuti

 

Na strouhání:

  • 120 g hrubé mouky
  • 1 vejce

 

 



Postup:

Slepici rozdělte na porce, vložte do velkého hrnce, zalijte cca 3 l studené vody, osolte, přidejte všechno koření a dejte na mírný plamen. Pak si z každého druhu zeleniny kromě hrášku oddělte polovinu a tu očistěte a pokrájejte na větší kusy. Vložte je do vody ke slepici a vše společně velmi mírným varem vařte cca 4 hodiny.

Po 4 hodinách vyndejte z polévky maso a zeleninu - zeleninu vyhoďte, je rozblácená a to nejlepší ze sebe vydala (já ji ale často přesto sním, nemůžu odolat). Maso oberte z kostí a nakrájejte na kostičky. Bude ho spousta, takže vám ještě zbude na rozemletí do knedlíčků či rizota. Vývar přeceďte do jiného hrnce, abyste se zbavili nečistot.

Zbylou zeleninu (opět kromě hrášku) očistěte, nakrájejte ji na menší kousky a opečte ji dozlatova na pánvi na másle. Takto opečenou zeleninu přidejte do přeceděného vývaru. Vložte tam i pokrájené kostičky masa (část vývaru i masa si můžete odložit - viz Tip) a opět přiveďte k varu. Měla by se vařit 5 -10 minut, cca v polovině tohoto času do polévky zavařte i strouhání:

V misce si smíchejte hrubou mouku a vejce. Vypracujte pevné a hladké těsto a udělejte z něj kouličku, pokud by nedržela pohromadě, přidejte lžíci vody (každá mouka je jinak suchá a nechte ho klidně půl hodiny zabalené ve folii odpočinout, chcete-li). Kouličku pak nastrouhejte na hrubém struhadle - buď přímo do polévky, nebo na pečící papír. Druhou možnost považuji za pohodlnější, neopaříte si ruku a polovinu zavářky si můžete schovat na příště, stačí strouhání usušit jako nudle a uložit ve sklenici. Konečně přidejte i hrášek. Vařte cca 5 minut a podávejte posypanou pažitkou nebo petrželkou.

Tip: Vývaru, který nepoužijete, můžete zamrazit buď do kostek ve tvořítku na led nebo v plastové misce. Zamrazit můžete i vařené maso nebo z něj můžete připravit masové knedlíčky, rizoto apod.

 

Autorka receptu: Karolína Kamberská

http://www.iprima.cz/karolina-domaci-kucharka-kdyz-prituhuje