Suroviny:
Postup:
Pět čtvrtlitrových rovných hrnků vymažte důkladně změklým máslem a vysypte moukou. V míse promíchejte prosetou hrubou mouku, trochu soli, mléko, žloutky a umíchejte hladké řídké těsto. Do těsta vmíchejte nakrájenou housku, petrželku a brusinky (jsou–li velké , klidně je trochu překrájejte). Z bílků ušlehejte pevný sníh a zlehka ho zapracujte do těsta.
Těsto rozdělte lžící do připravených hrnků. Plňte je kousek pod okraj, zhruba do tří čtvrtin, kousek pod okraj. Hrnky naskládejte těsně vedle sebe do širokého velkého kastrolu nebo vysokého pekáče, nalijte okolo nich vroucí vodu, aby sahala do poloviny až tří čtvrtin výšky hrnků. Přiklopte poklicí, přiveďte k varu a vařte 22 minut přesně od začátku varu. Poté zkuste, jsou –li uvařené. Vyjměte jeden hrnek, kulatým nožem objeďte knedlík kolem stěn a vyklopte ho na prkénko. Rozkrojte ho uprostřed nití. Je-li i uprostřed těsto pevné a není mazlavé, vyjměte všechny hrnečky pomocí utěrky či chňapky na pracovní plochu a nechte je minutu dvě zchladnout, a pak je také vyklopte, stejně jako zkušební knedlík.
Šišky postavte na prkénko a nakrájejte je bílou nití na plátky silné 1,5 – 2 cm. Plátky naskládejte do mísy, přikryjte utěrkou, a co nejdříve podávejte.
Tip: Knedlíky můžete po vychladnutí ohřát na páře, stejně jako jiné druhy knedlíků.
Nakrájenou housku předem nasucho nebo na másle opéct a do těsta. Nemáte-li kastrol se silným dnem a nejste-li si jisti odolností hrnků, rozložte na dno kastrolu raději utěrku nebo použijte děrovanou podložku.
Autorka receptu: Karolína Kamberská
http://www.iprima.cz/karolina-domaci-kucharka-kdyz-prituhuje