Palačinky plněné jablky ve slaném karamelu

Suroviny:

  • 2 vejce
  • 250 g hladké mouky
  • 500 ml mléka
  • 2 lžíce vanilkového cukru
  • špetka soli
  • cca 4 lžíce másla

Na náplň:

  • 8 středních jablek
  • 4 lžíce másla
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • 1 rovná lžička soli
  • špetka mleté skořice
  • špetka drceného hřebíčku
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 50 ml vodky nebo ovocné pálenky - např. jablkovice, špendlíkovice, meruňkovice apod.

 

K podávání:

  • kysaná smetana, moučkový cukr, lístky čerstvé meduňky


Postup:

Z vajíček, mouky, mléka, cukru a soli vyšlehejte tekuté těstíčko a nechte ho cca půl hodiny odpočívat.

Mezitím si připravte jablka: Jablka i se slupkou rozčtvrťte a nakrájejte na kostičky nebo tenké plátky, vykrojte jen jándřince. Na hluboké pánvi si rozpusťte máslo, přidejte jablka, posypejte je cukrem, solí a kořením a nechce na mírném plameni opékat cca 5 minut, až budou pěkně zlatavá a změklá, ale stále budou držet pohromadě. Pak je zalijte vodkou a nechte už jen projít varem a odstavte. Zakryjte pokličkou a upečte palačinky.

Před každou palačinkou rozpusťte na rozehřáté pánvi lžičku másla, pak na pánev nalijte přiměřenou sběračku těsta (naběračku volte takovou, aby byly palačinky tenké), rozlijte ji po celé pánvi a opečte ji z obou stran. Stejně postupujte se všemi palačinkami. Hotové odkládejte na velký talíř či mísu pod poklici, aby nevychladly.

Palačinky plňte jablkovou náplní, pak je přeložte na čtvrtiny, poprašte moučkovým cukrem a talíře ozdobte kopečkem kysané smetany s lístkem čerstvé meduňky.

 

Autorka receptu: Karolína Kamberská

http://www.iprima.cz/karolina-domaci-kucharka-kdyz-prituhuje