Špagety s lososem, černými olivami a polníčkem

Suroviny:

  • 400 g špaget
  • 400 g filetů čerstvého lososa, bez kostí a kůže
  • 1 lžička provensálského koření
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 4 šalotky
  • 3 stroužky česneku
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • šťáva z půlky citronu
  • asi 20 černých oliv s peckou
  • 100 g opraného polníčku

 

K podávání:

  • jemně strouhaná citronová kůra dle chuti


Postup:

Do velkého hrnce dejte vařit vodu na špagety, které následně uvařte podle návodu na obalu. Mezitím si stihnete připravit všechno ostatní. Ve filetech z lososa by neměly být kosti, ale pro jistotu je lehce prohmatejte a případné kůstky vytáhněte pinzetou. Maso nakrájejte na větší kostky (asi 4 cm) a v misce promíchejte s kapkou oleje a kořením.

Na pánvi rozpalte olivový olej, zpěňte na něm česnek a šalotku nakrájenou na tenká kolečka. Poté přidejte kousky lososa. Opečte je ze všech stran, obracejte opatrně, a jen když je to nutné. Po několika minutách by losos měl být opečený i uvnitř, a přitom stále šťavnatý. Osolte ho, opepřete, přidejte citronovou šťávu a olivy. Nechte ještě minutku prohřát a pak plamen vypněte.

Slijte uvařené špagety a přidejte je do pánve. Nakonec vmíchejte polníček, ale část si ho nechte na ozdobu. Polníček nevařte, aby si zachoval pěknou barvu a strukturu. Podávejte ozdobené zbylými listy polníčku, a pokud chcete, ochuťte citronovou kůrou a špetkou soli.

Autorka receptu: Karolína Kamberská

http://www.iprima.cz/karolina-domaci-kucharka-primorske-vzpominky