Pstruh po mlynářsku s plátky mandlí a s bylinkovo-hořčičnými bramborami

Suroviny:

  • 70 g hladké mouky
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžička drceného kmínu
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 8 filetů pstruha
  • 5 lžic přepuštěného másla (pokud nemáte, použijte olivový olej)
  • 1 lžíce čerstvého másla
  • 50 g plátků mandlí

 

K podávání:

  • najemno nasekaná hladkolistá petržel
  • klínky citronu

 



Postup:

Mandle si opražte na pánvi nasucho a odložte stranou. Hladkou mouku si promíchejte s paprikou, kmínem a solí. Na pánvi si rozehřejte přepuštěné máslo. Filety obalte v moučné směsi. Takto připravené filety opékejte na pánvi z každé strany jen cca 2 minuty a nechte ještě cca 2 minuty prohřát, jen aby se máslo rozpustilo a mandle zkřehly. Při servírování vyndejte na talíře filety. Na každý dejte trošku čerstvého nebo bylinkového (který budeme dávat?) a opražené mandle. Příprava je velmi rychlá, a tak přílohu, v tomto případě bylinkovo-hořčičné brambory, mějte přichystanou předem, aby byla rovnou připravena k podávání. Stejně jako řezy citronu, kterými ozdobíte talíř a každý si sám svou rybu pokape (pokud byste to udělali předem, zbytečně narušíte křupavost moučné krusty na rybě).

Tip: Pokud jste nekoupili hotové filety, připravte si je z čerstvých vykuchaných a očištěných pstruhů – položte pstruha na bok a hned za žábry udělejte šikmý řez, pak veďte řez na hřbetu podél celé páteře od hlavy k ocasu a ostrým nožem odřízněte filet podél kostí směrem dolů - nožem vlastně kopírujete kosti. Pak pstruha otočte a odřízněte i druhý filet a oba filety začistěte, odřízněte proužek s tukem na břiše. Jemně je prohmatejte a odstraňte případné zapomenuté kůstky.

 

Bylinkovo-hořčičné brambory

Suroviny:

  • 125 g změklého másla
  • sůl
  • 1 lžíce hrubozrnné hořčice
  • malá hrst sekaných bylinek (pažitka, petrželka, čerstvý tymián, estragon, oregano, kopr, klidně i divoké byliny jako žebříček či bršlice - dle chuti a sezony)
  • 600 g brambor
  • špetka celého kmínu

 

Postup:

Několik hodin předem si připravte bylinkové máslo: změklé máslo v misce utřete a promíchejte se solí, hořčicí a bylinkami. Položte je na čtverec folie, vytvarujte váleček o průměru cca 3 cm a zabalte a utáhněte konce. Dejte ztuhnout do chladničky. Při podávání pak z válečku odkrajujte jednotlivá kolečka - plátky.

Brambory oloupejte, nakrájejte na větší kostky a uvařte v osolené a okmínované vodě, podle typu brambor doměkka. Uvařené brambory slijte, mírně rozšťouchejte, tak aby zůstaly větší hrudky. Na horké brambory položte plátek až dva bylinkového másla.

 

Autorka receptu: Karolína Kamberská

http://www.iprima.cz/karolina-domaci-kucharka-predvanocni-nalada