Francouzský tvarohový koláč s mákem

Suroviny na těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 150 g studeného másla
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • 60 g moučkového cukru
  • 1 lžička strouhané citronové kůry
  • 2 lžíce studené vody
  • hladká mouka na vál

 

Na náplň:

  • 500 g tučného jemného tvarohu
  • 30 g mletého máku
  • 3 vejce
  • 140 g krupicového cukru
  • dřeň z podélně rozkrojeného vanilkového lusku
  • šťáva z 1 menšího citronu


Postup:

Nejprve všechno, co patří do těsta, promíchejte v robotu nebo nožem a spojte ručně do koule. Těsto zabalte do fólie, a dejte na půl hodiny do chladničky. Pak rozválejte na placku, kterou snadno rozprostřete do koláčové formy. Těsto prsty vtlačte do okrajů a přečnívající části přejeďte a odřízněte válečkem (ve vyšší rovné formě udělejte okraje asi 3 cm vysoké a zarovnejte je rádýlkem). Dno propíchejte vidličkou a formu dejte ještě na chvíli do chladničky.

Mezitím si rozpalte troubu na 180°C a těsto v ní pak předpečte 8–10 minut. Poté vyjměte z trouby a korpus nechte ve formě trochu zchladnout, těsto tak bude křupavější. Teplotu trouby snižte na 150 °C (horký vzduch) nebo 170 °C (klasická trouba).

Smíchejte všechny suroviny na náplň. Je-li příliš hustá, povolte ji trochou mléka nebo smetany a nalijte na předpečený korpus. Vše opatrně přeneste do rozehřáté trouby a nechte péct asi 45 minut, dokud okraje těsta nezrůžoví a náplň nezpevní. Koláč nechte vychladnout ve formě a teprve pak krájejte.

 

Autorka receptu: Karolína Kamberská

http://www.iprima.cz/karolina-domaci-kucharka-predvanocni-nalada