Medový pastinák s pečenými bramborami

Suroviny:

  • 450 g brambor
  • 450 g pastináku
  • 4 lžíce olivového oleje
  • hrubě mleté chilli nebo chilli vločky
  • hrubší mořská sůl
  • 3 lžíce medu
  • hrubě mletý pepř


Postup:

Brambory a pastinák oloupejte a nakrájejte. Brambory na silnější plátky nebo tenčí měsíčky, pastinák na silnější plátky nebo špalíky.

Brambory promíchejte v míse s polovinou olivového oleje, trochou chilli a solí. Pastinák v jiné misce promíchejte se zbytkem oleje, solí, medem a pepřem.

Do pekáčku dejte alobal (protože med má tendenci se připalovat) a vsypte na něj pastinák. Vedle něj vsypte ochucené brambory a rozložte vše nejlépe v jedné vrstvě. Vložte do trouby předehřáté na 170 -180°C (nejlépe ke krůtě na mřížku nebo pod ni) a pečte cca 25 minut, dokud nebudou brambory i pastinák dozlatova upečené.

Tip: Načasujte si pečení této přílohy tak, aby byla hotová v době kdy je krůta nejen dopečená, ale i odpočinutá - tj. vložte pastinák s brambory do trouby těsně před dopečením krůty. Po chvíli společného pečení pak krůtu vyndejte, aby si oddychla pod alobalem, zatímco brambory a pastinák dopékáte na barvu.

 

Autorka receptu: Karolína Kamberská

http://www.iprima.cz/karolina-domaci-kucharka-vanocni-navstevy