Krůta s kaštanovo-perníkovou nádivkou a medový pastiňák s pečenými bramborami

Suroviny:

  • 1 krůta (cca 4,5 kg)
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • cca 400 g syrových jedlých kaštanů
  • 150 g másla
  • 150 g plátků anglické slaniny
  • 1 cibule
  • 3 rohlíky
  • 50 -75 ml smetany nebo mléka
  • 2 velké hrsti listů hladkolisté petržele
  • 50 g perníku na strouhání
  • špetka strouhaného muškátového oříšku
  • 3 rozšlehaná vejce
  • dle potřeby vývar nebo voda


Postup:

Krůtu vyndejte z lednice několik hodin předem, aby došla pokojové teploty, lépe se propeče. Omyjte ji, osušte a vetřete sůl. Kaštany nařízněte na špičce do křížku a pečte je na plechu v troubě při 200°C cca 15 minut. Horké kaštany oloupejte a nasekejte.

Na pánvi se 75 g másla opečte 100 g slaniny, cibuli a nakonec rohlíky, vše nakrájené na kostičky. Dejte do mísy, pokropte smetanou či mlékem a vmíchejte nasekanou petržel, kostičky perníku, sůl, pepř, muškátový oříšek, vejce a kaštany. Ochutnejte, nádivka má být výrazná.

Rozehřejte si troubu na 150°C (horkovzduch). Krůtě založte křídla za zády a naplňte ji nádivkou tak, aby vykukovala ven. Pod kůži na prsou zasuňte pár plátků slaniny. Nohy svažte kuchyňským provázkem a krůtu vložte do pekáče prsy nahoru. Vykukující nádivku překryjte slaninou. Kůži potřete rozehřátým máslem, krůtu podlijte, zakryjte alobalem a pečte doměkka. Občas přelijte vypečenou šťávou a podlijte.

Po 4 - 4,5 hodinách píchněte ke kosti v nejširší části stehna, měla by vytékat čirá šťáva a maso by mělo být měkké. Krůtu potřete opět máslem, zvyšte teplotu a dopečte ji odkrytou na barvu. Potom krůtu zabalte do alobalu na cca 20 minut. V pekáčku se šťávou odmíchejte přípečky zalité troškou vody či vývaru, povařte a přeceďte.

Krůtu servírujte celou na míse s přílohami a šťávou v omáčníku. Před podáním ji naporcujte, nádivku vyjměte a nakrájejte na plátky.

 

Medový pastinák s pečenými bramborami

 

Autorka receptu: Karolína Kamberská

http://www.iprima.cz/karolina-domaci-kucharka-vanocni-navstevy